Skip to main content

‭‭Yohanes‬ ‭14‬:‭15‬-‭17‬ ‭TB‬‬ “Jikalau kamu mengasihi Aku, kamu akan menuruti segala perintah-Ku. Aku akan minta kepada Bapa, dan Ia akan memberikan kepadamu seorang Penolong yang lain, supaya Ia menyertai kamu selama-lamanya, yaitu Roh Kebenaran. Dunia tidak dapat menerima Dia, sebab dunia tidak melihat Dia dan tidak mengenal Dia. Tetapi kamu mengenal Dia, sebab Ia menyertai kamu dan akan diam di dalam kamu.”

Pernahkah anda melalui keadaan atau situasi yang sukar dan seakan-akan tiada jalan penyelesaian? Anda mencuba sebaik yang mungkin dengan memikirkan rancangan dan tindakan yang sewajarnya di ambil. Rasanya seperti putus asa dan pada saat itu, anda mulai berdoa minta hikmat dari Tuhan. Selepas itu, ternyata ada jalan penyelesaian yang terbaik selepas anda mengambil waktu untuk berdoa. Kalau kita renungkan, itulah waktu Roh Kudus bekerja di dalam kita.

Begitulah salah satu peranan Roh Kudus dalam kehidupan kita. Dia merupakan Peribadi yang mahu menolong dan menuntun kita kepada kebenaran. Belajarlah untuk meminta hikmat dan pertolongan Roh Kudus dalam kehidupan kita. Libatkan Dia dalam hal-hal kecil bahkan hal-hal yang besar dalam kehidupan kita. Jika kita berjalan dengan tuntunan Roh Kudus, pasti kita berjalan dengan rencana dan perkenanan Tuhan dalam hidup kita.

Tuhan memberkati.

– Bro Rio

Leave a Reply

Close Menu

Pejabat BWCCDCC

63-3 (3rd Floor), Jalan Dwitasik 2, Bandar Sri Permaisuri, Kuala LumpurE: info[at]bwccministry.org T: 011 2161 7054