Skip to main content

Disini saya belajar daripada Matius 25:14-30 bagaimana Tuhan mempercayakan talenta sesuai dengan kesanggupan masing-masing.

Ada yang diberi peluang belajar, tempat dan posisi yang baik di tempat kerja, sumber daya, kesihatan, dan masa. Nah disana kita betul-betul dipercayakan oleh Tuhan bagaimana mengelola dan menguruskan segalanya dengan baik.

Secara singkatnya Tuhan mempercayakan saya secara peribadi untuk menguruskan segalanya selama 3 tahun setengah dari bahagian bawah sampai bahagian atas pengurusan di sebuah institusi.

Benar apa yang tertulis dalam Matius, setia pada perkara kecil maka Tuhan akan mempercayakan tanggungawab yang besar. Puji Tuhan, selama menjalani dengan berani dan sanggup mengelolakan segalanya walaupun selalu ada tekanan dan cabaran, akhirnya tahun ini adalah tahun dimana segalanya menuai hasil yang baik.

Sepanjang proses saya sendiri menyaksikan bagaimana yang baik akan terus bertumbuh, manakala orang yang tidak mengelolakan peluang yang Tuhan bagi malah menyalahgunakan segala talenta yang diberi untuk kepentingan diri ternyata mengalami pengakhiran yang buruk dan sia-sia.

Ini menjadi satu pengajaran dan proses yang bermakna untuk jadi lebih baik ke depan. Syukur dengan segala kekuatan yang Tuhan berikan, saya akhirnya akan menghabiskan perjalanan dalam pengajian pada Tahun ini.

Apa yang saya belajar adalah menjadi pengelola yang baik atas apa yang Tuhan pertanggungjawabkan melalui talenta sehingga saya sendiri bertumbuh dan berkembang serta memberikan sinergi yang baik kepada persekitaran dan orang sekeliling. Teruslah jadi terang dan memberikan testimoni yang baik sebagai orang percaya.

Tuhan memberkati.

– Bro. Johanes (Joe)

Leave a Reply

Close Menu

Pejabat BWCCDCC

63-3 (3rd Floor), Jalan Dwitasik 2, Bandar Sri Permaisuri, Kuala LumpurE: info[at]bwccministry.org T: 011 2161 7054