Skip to main content

Pagi tadi saya menonton movie TOP GUN- Maverick yang lakonan Tom Cruise dalam netflix. Banyak juga bahagian dalam cerita itu yang boleh dijadikan pengajaran bagi kita. Sebagai seorang pemandu jet tempur kita harus senantiasa waspada. Risiko bahaya keselamatan amat tinggi. Sedikit hilang focus atau kecuaian boleh menyebabkan belakunya kemalangan yang mematikan.

Dalam hidup ini kita tidak boleh menjangkakan apa yang akan berlaku dihadapan kita, kadang-kadang kita ragu, risau dan takut akan kemampuan kita untuk menghadapi masa depan yang penuh risiko dan cabaran. Mungkin itu resiko yang melibatkan nyawa, penyakit, kegagalan dalam mencapai kerjaya dan impian atau gagal dalam pelayanan.

Untuk melangkah menempuhi masa depan dengan berani dan yakin kita harus percaya kepada Tuhan dan meletakkan semuanya dalam kendali Tuhan. Kekuatan kita terbatas tetapi bila Tuhan bersama kita, kita mampu menghadapi badai dan risiko yang terjadi dalam hidup. Percayalah dan peganglah janjiNya seperti dalam Yeremia 29:11 TB, Sebab Aku ini mengetahui rancangan-rancangan apa yang ada pada-Ku mengenai kamu, demikianlah firman TUHAN, yaitu rancangan damai sejahtera dan bukan rancangan kecelakaan, untuk memberikan kepadamu hari depan yang penuh harapan.

Bila ikut Tuhan kita tidak akan terlepas daripada masalah dan risiko, tetapi yang menariknya adalah Tuhan berjalan bersama dengan kita. Melalui pergumulan itu, Tuhan mengajar kita untuk kita untuk menjadi lebih sempurna seperti peribadiNya Yesus. Ingatlah kasih karuniaNya cukup bagi kita, Yesus selalu setia bersama dengan kita. Dia lebih dekat saat kita dalam masalah, berhenti sejenak dan berbicaralah denganNya. Dia selalu mendengar dan bertindak menolong kita.

Mungkin ada diantara kita yang dalam persimpangan, takut dan tak yakin untuk menghadapi masa depan. Percayalah Dia selalu ingin memberikan yang terbaik kepada kita sebagai anakNya. Kita sangat berharga dimatannya. Kita dibayar dengan darah yang mahal. Yakin dan percayalah pada penyertaan Tuhan . Dalam Yesaya 41:10 TB, Tuhan berkata :-janganlah takut, sebab Aku menyertai engkau, janganlah bimbang, sebab Aku ini Allahmu; Aku akan meneguhkan, bahkan akan menolong engkau; Aku akan memegang engkau dengan tangan kanan-Ku yang membawa kemenangan.

Pujilah Tuhan sebab Dia adalah keyakinan masa depan kita.

Terima kasih. Tuhan memberkati

– Bro Jerry

Leave a Reply

Close Menu

Pejabat BWCCDCC

63-3 (3rd Floor), Jalan Dwitasik 2, Bandar Sri Permaisuri, Kuala LumpurE: info[at]bwccministry.org T: 011 2161 7054